Projektový den Mladoňov

V pátek, 2. prosince 2022, jsme s dětmi z pátého ročníku navštívili středisko ekologického vzdělávání v Mladoňově. Tentokrát si pro nás organizátoři připravili program na téma 2. světová válka.

Během dne se děti dozvěděly mnoho zajímavého o životě, který lidé v této době žili. Po skupinkách, které si samy vytvořily, plnily kvízy, kde se musely zamyslet třeba nad tím, co je to krize a naopak, co znamená slovo prosperita. Zahrály si zajímavou hru, kde se ukázalo, kdo má jaké organizační schopnosti nebo kdo je vůdčí osobnost. Všichni jsme se dozvěděli spoustu zajímavého o tom, jaký byl Hitler, co dělali nacisté, jaké byly osudy Židů za války, o životě Anne Frankové a spoustu dalšího. Asi nejvíc emotivní z celého dne byl dokument o siru Nicholasovi Wintonovi, který z okupovaného Československa zachránil před transportem do koncentračního tábora téměř 700 dětí.

Aby se atmosféra trochu odlehčila, mohli jsme si s dětmi vyválet těsto na pravé bramborové placky, které jsme si upekli a pak také s velkou chutí snědli.

I když téma bylo velmi smutné a někomu ukápla i slzička, den jsme si všichni užili a už se těšíme na další návštěvu Mladoňova.

Hana Tomanová