Škola v přírodě

Projekt Tajemství živlů


„Tento projekt je spolufinancován
Státním fondem životního prostředí ČR na základě
rozhodnutí ministra životního prostředí.“

www.sfzp.cz

www.mzp.cz

Letošní páťáci si na školu v přírodě zajeli do Mladoňova už na podzim. Ve spolupráci s Ústavem ekologického vzdělávání Mladoňov tam na ně čekal v říjnu zajímavý týden plný dobrodružství, her, soutěží a sportovních aktivit.

Hned první den k nám zavítal Praděd, vládce Jeseníků. Byl velmi rozzloben na lidstvo, jak nešetrně a bezohledně se chová k přírodě. Protestovali jsme však a přislíbili Pradědovi,
že mu dokážeme, že to s lidmi ještě není tak zlé.

Hned jsme se tedy vypravili k větrné elektrárně, stali se z nás meteorologové a večer jsme pak putovali vesmírem. Druhý den nás čekalo zajímavé povídání o vodě, prozkoumali jsme místní rybníky a uvědomili jsme si, jak je voda vzácná a že bychom jí neměli plýtvat. Ve středu jsme se přenesli do dávné a blízké minulosti a připomněli si důležitost ohně. Pochutnali jsme si na pečených jablíčkách, bramborách, nechyběl ani popcorn. Ve čtvrtek jsme pak podnikli výlet a prozkoumávali okolní krajinu. Navštívili jsme vyhlídku Mrtvého muže a bývalý lom.

Poslední den se opět ukázal Praděd a s našimi výsledky byl velmi spokojený. I nám všem se pobyt líbil a jako poděkování za příjemně strávený týden jsme se rozloučili básničkou:

„Bylo nám tu s vámi fajn,
děláte tu dětem ráj.

Jídlo, pití, zábava,
zkrátka prima nálada.

Vzduch, oheň, voda, země,
čtyři živly přírodní,

chovat se k nim budem pěkně,
ať se Praděd nezlobí.“

Blanka Pavelková, Kateřina Holzmannová