Španělé ve výuce

Dne 26. 4. 2023 jsme nadšeně přivítali na naší základní škole studenty ze Španělska. Jsou žáky gymnázia a přijeli do Šumperka na výměnný pobyt Erasmus, který bude trvat tři týdny. Velké poděkování patří paní učitelce Silvii, která žáky z výuky uvolnila a paní asistentce Lucii Štodt, která vše domluvila. Studenti byli ochotni nám připravit prezentaci o Španělsku v angličtině a zavítali do osmých a devátých tříd. Dozvěděli jsme se zajímavosti ze španělské kultury a zvyků, prohlédli jsme si typické španělské kroje, seznámili jsme se s jejich tradicemi a jídlem. Pozvali nás na návštěvu velkých měst, památek, ale také na pláže a jejich ostrovy. Zjistili jsme, že španělština je velmi rychlý jazyk a Španělé jsou velmi přátelský národ. Největší šok u nás měli z přezouvání v interiéru a z toho, že nemáme předokenní žaluzie. Za to, že nám věnovali svůj čas dostali školní trička, tradičně krajkově zdobené perníčky a drobné místní produkty. Snad jim udělaly radost. Na závěr si shrneme hlavní informace.

Karolína Schauerová napsala: Hodně mě zaujaly ty žaluzie na okně. Musí být super spát douho, i když svítí slunce a je den. Také nejde teplo do domu. O tradici s hrozny na Nový rok jsem se dozvěděla již loni a sama ji vyzkoušela. Bylo zajímavé, že nejsou moc doma, přes den jsou venku. Chtěla bych ochutnat jejich krokety. Vypadají dobře!

Alena Směšná: Hodně se mi líbilo, jak vše do podrobna vysvětlovali. Měli tam také pěkné obrázky a mapu s barevně označenými městy a kraji. Nalákali mě na ty ostrovy a pláže. Chtěla bych někdy ochutnat tradiční španělské jídlo. Nejvíc se mi líbilo, jak dodržují tradice.