Moje oblíbená dětská knížka

Je tu měsíc březen a čas, který jsme strávili ve školních lavicích, se pomalu přesunul do druhé poloviny školního roku. Naši prvňáčci znají už spoustu písmen a umí z nich vytvořit slabiky, slova a věty. V hodinách českého jazyka si společně čteme ze slabikáře, ale poznáváme i jinou dětskou literaturu, která je často zaměřená na mezilidské vztahy a hlavně na vztahy mezi dětmi. Během uplynulých měsíců nám paní učitelka četla knížky jako např. Vánoční tramvaj, Pinocchiův sen nebo slavný titul Gerda: Příběh velryby. Podle reakcí dětí můžeme všem nadšeným čtenářům tyto knihy doporučit. A teď už zpátky k „našemu“ projektu.

Děti si na projektovou hodinu „Moje oblíbená dětská kniha“ měly přinést svou nejoblíbenější dětskou knížku, kterou jim např. jejich maminka ráda čte před spaním. Objevily se zde knižní klasiky jako např. Děti z Bullerbynu, Krtkova dobrodružství, Šmoulové. Jelikož dětská literatura je v poslední době z velké části ovlivněna i filmovou tvorbou, nechyběly zde příběhy o Spidermanovi, Batmanovi, Disney pohádky – Lví král, Na vlásku, Ledové království.

V rámci denního projektu jsme se s jednotlivými knížkami seznamovali. Každý žák několika větami představil knihu. Seznámil nás krátce s dějem, hlavními postavami a sdělil nám důvod, proč má danou knížku rád. Následovalo výtvarné zpracování oblíbené knížky a na konci dne i četba z vybraných titulů. Myslím si, že se všem dětem tento projektový den líbil a přeji si, aby jim nadšení z přečtených krásných pohádkových příběhů vydrženo a měly chuť dál poznávat svět pomocí knížek.

Mgr. Marta Banková, třídní učitelka I. B