Jazykový kurz – Londýn


Jak jinak zakončit mnohaleté studium anglického jazyka než návštěvou Anglie? V rámci pravidelného jazykového kurzu devátých ročníků se letos podařilo škole zorganizovat zájezd do Londýna, na kterém se děti seznámily s významnými památkami tohoto města, s jeho pestrou kulturou a především mohly zužitkovat své nabyté dovednosti a vyzkoušely si komunikovat s rodilými mluvčími.

Od školy jsme se v pondělních brzkých ranních hodinách vydali přes Německo, Nizozemí, Belgii a Francii k přístavu Calais, odkud jsme dále pokračovali trajektem. Přálo nám štěstí, moře bylo poklidné a my si tak mohli vychutnat nádherný východ slunce v pozadí impozantních křídových útesů.

Hned první den v Londýně byl velmi pestrý, především z hlediska dopravy. Přepravili jsme se z modernější části Londýna, kde se nachází O2 aréna, lanovkou nad řekou Temží. Naskytly se nám opravdu krásné výhledy na mrakodrapy, jako je The Shard nebo St. Mary Axe. Dále jsme se vydali lodí po řece směrem k Greenwichskému parku, kde jsme překročili nultý poledník a prohlédli si Královskou observatoř. V odpoledních hodinách jsme obdivovali královské korunovační klenoty ve slavném Toweru, prošli se po Tower Bridge a Milenium Bridge, shlédli jsme obnovenou budovu Shakespearova divadla The Globe a svoji prohlídku jsme zakončili u Saint Paul´s Cathedral. Večer byly děti ubytovány v rodinách ve východní části Londýna. Zde měly jedinečnou možnost vyzkoušet své konverzační dovednosti a také poznat způsob života zdejších lidí.

Druhý den jsme vyrazili za zábavou. Čekala nás návštěva muzea voskových figurín, kde měly děti připraveno nejedno setkání se slavnými herci, zpěváky, sportovci, dokonce i selfíčko se členy královské rodiny bylo možné. Zábavná byla také jízda malými anglickými taxíky, ve kterých jsme projeli anglickou historii, či 4D kino s tematikou oblíbených postav Marvelu. V odpoledních hodinách jsme navštívili Londýnské muzeum a večer se opět navrátili ke svým anglickým rodinám.

Třetí den nás autobus zavezl do Windsoru, jednoho z nejkrásnějších královských sídel, které jsme celé prošli. Polovina z nás následně strávila odpoledne v nedalekém Legolandu, kde jsme navštívili spoustu zábavných a interaktivních atrakcí. Druhá polovina pak zažila spoustu strašidelných chvilek při procházce londýnským podzemím „London Dungeon“. Zde na děti čekali herci, kteří je velmi poutavou formou seznámili s děsivou historií Londýna: přes požáry, mor, čarodějnické procesy až po řádění Jacka Rozparovače.
Poslední den v Anglii jsme pak začali procházkou od Cleopatra´s Needle až k Buckinghamskému paláci. Navštívili jsme také Picadilly Square, Národní galerii, China town, Covent Garden a za zmínku stojí rovněž i Westminister Abbey, kde jsme se prošli nádherně klenutými chodbami, kterých využili filmaři při natáčení filmů o kouzelníkovi Harry Potterovi. Nechyběla ani procházka kolem parlamentu s ikonickou věží mylně nazývanou podle zvonu v ní ukrytém „Big Ben“, jízda slavným autobusem „double deckerem“ či londýnským metrem. Děti zkrátka vyzkoušely vše, co jim toto úžasné město nabízelo. Celé naše putování jsme zakončili vyhlídkovou jízdou na London Eye, kde jsme tomuto městu symbolicky zamávali a vydali se na zpáteční cestu.
Věříme, že se dětem zájezd líbil a že si z něj odnesou mnoho krásných vzpomínek a zkušeností.

Zdeňka Kulhajová